Er det vanskeligere å prate med tenåringen om utdanningsvalg enn om sex?


Kjære foreldre som skal hjelpe deres håpefulle gjennom jungelen av utdanninger og yrker: Synes du at samtalen om riktig studievalg er vanskelig? Du er ikke alene.

Mange foreldre sliter med å hjelpe barna sine i prosessen rundt det å ta et godt utdanningsvalg. Man vil jo ikke si noe feil, kanskje er man redd for å gi feilaktige forhåpninger – noe som både kan skuffe barnet eller legge til mer press. Og hvilke utdanninger er faktisk trygge utdanningsvalg sett 10 år frem i tid? Alle sier jo at roboter og digitalisering vil ta over «alle» yrker, så hvilke yrker er trygge når barna er ferdig utdannet? Ja, faktisk er det noen foreldre som sier at samtalene rundt utdanningsvalg er vanskeligere enn den andre samtalen som alle gruer seg til;)

Det er ikke lett for en ungdom å vite hva man vil bli og det er ikke lett å vite om alle yrkene som finnes der ute. Vår anbefaling er derfor at dere tar dere tid til å snakke sammen om studievalget, og gjøre dere kjent i jungelen av yrker. Når vi snakker med unge som skal ta sine utdanningsvalg, eller med elever som allerede har gjort det, blir vi stadig overrasket over hvor tilfeldig beslutningene tas, og hvor lite de vet om hvilke konsekvenser fagvalg på videregående skole kan ha. Men mange nevner også foreldrene som den viktigste støtten i denne prosessen. Som forelder kan du være en god samtalepartner i søken etter informasjon og refleksjon rundt utdanningsvalg, og du kan bidra med mye uten å ”bestemme” hvilken utdanning barnet skal velge.

På kvalitetssikrede sider som Utdannning.no og Velgriktig.no kan dere finne en god oversikt over alle utdanninger og yrker i Norge som kan dere kan snakke om. Dette gir ingen fasit, men det gir oversikt og refleksjon rundt alle de ulike yrkene som finnes. Dette kan være en fin og oppklarende start på prosessen, og kanskje blir både du og barnet ditt overrasket over alle mulighetene som finnes.

Så kjære foreldre, som med samtalen om sex – det er bare å hoppe i det. Sett dere sammen, prat om valget som skal gjøres og berik begges kunnskap om yrker. Da vil det fremover også være enklere å gjøre et valg som ikke er preget av misoppfatninger eller ytre påvirkning.

Lykke til med begge samtalene og fortsatt god vinterferie!

Morten Sørlie,
Konstituert leder, Nasjonalt senter for realfagsrekruttering

 

 

Del dette:: 20. februar 2018